Interview met HKH Irene van Lippe-Biesterfeld op 24-12-2021

AWARENESS, ‘De kracht van het zelfherstellend vermogen’.
Als het licht wordt, schijnt de zon in mij.
Bekijk het interview hier.

In deze aflevering gaat Gio Meijer, arts voor integrale geneeskunde, in gesprek met Hare Koninklijke Hoogheid prinses Irene van Lippe-Biesterfeld over haar visie ten aanzien van het zelfherstellend vermogen van de mens en de natuur.
In een persoonlijk en openhartig verhaal vertelt prinses Irene over haar verbinding met de natuur en hoe een eenheidservaring aanleiding was om haar leven een andere wending te geven. Zij koos ervoor haar tijd en energie te richten op het verbinden van mensen met de natuur
Met dit doel richtte zij in 2000 Het Natuurcollege op. Vijf jaar later creëerde zij Natuurwijs voor de kinderen. In 2009 liet zij Bergplaas ontstaan in Zuid-Afrika, waar zij cursussen ontwikkelde zodat ieder persoonlijk de innerlijke kracht kan ervaren in directe relatie tot de natuurlijke omgeving.
Maar haar visie gaat veel verder: er is ruimte voor nieuwe waardepatronen, waarvoor een innerlijke verandering nodig is. Door naar langetermijneffecten te kijken is oprecht leiderschap nodig en moed om te veranderen.
Met de aankomende leerstoel in Wageningen zal wetenschappelijke onderbouwing gecreëerd worden om de effecten van de verbinding tussen mens en natuur zichtbaar te maken, ook voor de ervaring en beleving en welk effect dat heeft op ons mens-zijn. Op de agenda zetten van zachte waarden is een kwaliteit van prinses Irene, waarden die moeilijk in marktmodellen passen.

Mede mogelijk gemaakt door de FRED Foundation, de Academy for Integrative Medicine (AIM) en Artsen Vereniging voor Integrale Geneeskunde (AVIG).
Video door Anne Gentenaar, Studio de Maan.
Muziek Aspiration by Muza Production